söndag 16 oktober 2011

En chokladdrömsmoussetårta

Jag älskar choklad så vad passar bättre som födelsedagstårta än en moussetårta med 3 lager choklad mousse!

 

20bitar

Ingredienser

Chokladbotten:


100 g
2 st
2,5 dl
1,5 dl
2 msk
1 tsk

Vit chokladmousse:


1 st
5 dl
200 g

Mjölkchokladmousse:


1 st
5 dl
150 g

Mörk chokladmousse:


1 st
5 dl
150 g

Chokladglasyr


100 g
1,5 dl

Tillagning

1  Chokladbotten: Smält smöret och låt det svalna. Knäck äggen i en bunke. Blanda ner socker, det smälta smöret och sikta i övriga ingredienser. Den här kakan blir bättre ju mindre du rör i den, givetvis måste allting blandas men inte mer än så! Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, cirka 26 centimeter i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader, cirka fem minuter. Kakan ska ha en fast kant men vara mjuk i mitten.

2 Chokladmousse: Alla tre mousserna har samma tillverkningssätt: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Vispa 4 dl av grädden till ett fast skum.

3 Koka upp den resterande 1 dl. Hacka och smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikron, häll den varma grädden över och rör till en slät smet.

4 Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och tillsätt dem till chokladgrädden. Låt gelatinet smälta innan du försiktigt vänder ner den vispade grädden.

5 Fyll på ett mousselager åt gången och sätt tårtan i frysen under tiden du gör nästa lager.

6 Finhacka chokladen till glasyren. Koka upp grädden och häll den över chokladen under omrörning. Låt svalna.

7 Lossa den frysta tårtan från formen och låt den tina i kylen minst två timmar före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar