Jag älskar choklad så vad passar bättre som födelsedagstårta än en moussetårta med 3 lager choklad mousse!
20bitar
Ingredienser
Chokladbotten:
100 g | |
2 st | |
2,5 dl | |
1,5 dl | |
2 msk | |
1 tsk |
Vit chokladmousse:
1 st | |
5 dl | |
200 g |
Mjölkchokladmousse:
1 st | |
5 dl | |
150 g |
Mörk chokladmousse:
1 st | |
5 dl | |
150 g |
Chokladglasyr
100 g | |
1,5 dl |
Tillagning
1 Chokladbotten: Smält smöret och låt det svalna. Knäck äggen i en bunke. Blanda ner socker, det smälta smöret och sikta i övriga ingredienser. Den här kakan blir bättre ju mindre du rör i den, givetvis måste allting blandas men inte mer än så! Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, cirka 26 centimeter i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader, cirka fem minuter. Kakan ska ha en fast kant men vara mjuk i mitten.
2 Chokladmousse: Alla tre mousserna har samma tillverkningssätt: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Vispa 4 dl av grädden till ett fast skum.
3 Koka upp den resterande 1 dl. Hacka och smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikron, häll den varma grädden över och rör till en slät smet.
4 Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och tillsätt dem till chokladgrädden. Låt gelatinet smälta innan du försiktigt vänder ner den vispade grädden.
5 Fyll på ett mousselager åt gången och sätt tårtan i frysen under tiden du gör nästa lager.
6 Finhacka chokladen till glasyren. Koka upp grädden och häll den över chokladen under omrörning. Låt svalna.
7 Lossa den frysta tårtan från formen och låt den tina i kylen minst två timmar före servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar