Jag har provat några gånger att göra maränger men resultatet har alltid blivit svampiga maränger istället för hårda och krispiga. Jag började sen kolla runt lite på nätet för att se vad jag gjorde fel och sparade ner en del recept. Nu när jag hade lite fritid provade jag på att baka en marängtårta efter alla konstensregler och den perfekt men frasig maräng som smälte i munnen.
Marängbotten:
3 st äggvitor
2 dl strösocker
1 krm ättikssprit (12%)
½ tsk vaniljsocker
2 dl strösocker
1 krm ättikssprit (12%)
½ tsk vaniljsocker
Lemon curd:
6st citroner
3 dl strösocker
50g smör
4st ägg
3 dl strösocker
50g smör
4st ägg
6dl vispad grädde till fyllningen
Marängbotten:
1. Vispa äggvitorna, halva sockermängden och ättikan till ett fast skum.
2. Strila försiktigt i resten av sockret tillsammans med vaniljsockret och vispa ytterligare i några minuter.
3. Täck en plåt med bakplåtspapper och markera en rundel med som är 24 cm i diameter. Bred ut marängmassan i ett jämnt lager men lämna en centimeter runt om till markeringen.
4. Grädda mitt i ugnen på 100 grader i 2 timme. Låt svalna något innan du stjälper upp marängen på serveringsfat och tar bort pappret.
OBS! Du behöver göra 2 st marängbottnar
Lemon curd:
1. Tvätta alla citroner noga och torka. 2. Pressa citronerna i en kastrull.
3 . Vispa samman äggen, och sockret.
3 . Vispa samman äggen, och sockret.
4. Häll allt i en kastrull och rör om hela tiden tills det tjocknar. OBS låt den inte börja koka!
5. Häll över i en ren skål och låt krämen svalna.
Sätta ihop tårtan:
Ta en marängbotten och lägg på hälften av grädden och lemoncurdfyllningen. Lägg på den andra marängbotten och spritsa sedan på den resterade grädden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar