Jag tycker det är jättehärligt med påsk för jag älskar att sitta och pyssla=). Min mamma är grym på att baka och hade gjort en tårta som hon skulle dekorera med några marsipankycklingar. Hon åkte runt till varenda butik och café i hela staden för att köpa det men det fanns ingenstans och det fanns ingen gul marsipan heller. Det var bara att göra det bästa av saken och köpa grön och röd marsipan istället så vi kunde knåpa ihop något hemma. Men som jag sa tidigare så tycker jag om att pyssla så det hjälper jag gärna till med! Här har vi receptet och en bild på hur det blev=):
Limoncellotårta med vit choklad och kokos
Ingredienser
Kokosbotten
25 g
|
smör, rumstempererat
|
1 st
| |
0,5 dl
| |
0,5 dl
| |
2,5 dl
| |
0,5 tsk
|
Hasselnötsmaräng med kaffetryffel
75 g
| |
60 g
|
äggvita, ca 2 stycken
|
0,5 msk
| |
75 g
| |
Kaffetryffel:
1 dl
| |
2 msk
|
starkt bryggt kaffe
|
100 g
|
Mousse med limoncello och vit choklad
4 st
| |
2 st
|
äggvitor, (spara gulorna)
|
2 dl
| |
0,6 dl
| |
0,5 dl
|
vatten
|
2 st
| |
75 g
|
vit choklad, av god kvalitet, t ex Callebaut
|
0,5 dl
|
Lemon curd
1 st
| |
2 st
|
citroner, saft och finrivet skal
|
50 g
| |
2 dl
| |
2 st
| |
2 st
|
Garnering
100 g
|
vit choklad, vit choklad till segel, påskkycklingar i marsipan eller små chokladägg
|
Tillagning
1. Kokosbotten: Sätt ugnen på 175°. Vispa ihop smör, ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
2. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Bred ut smeten i botten av formen. Jämna till ytan så att botten blir alldeles platt. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
3. Hasselnötsmaräng: Sätt ugnen på 175°. Rosta hasselnötterna i stekpannan. Gnugga av skalet i en handduk. Finhacka eller mal nötterna. Vispa äggvitan och sockret till en styv maräng. Vänd i florsockret och hasselnötterna lite slarvigt.
4. Fäst ett smort och mjölat bakplåtspapper i botten av formen. Bred ut marängen och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt marängen svalna och vara kvar i formen.
5. Tryffel: Koka upp grädden och tillsätt kaffet. Hacka chokladen och lägg den i en liten skål. Häll på den varma grädden och rör tills all choklad smält. Låt tryffeln svalna till rumstemperatur.
6. Häll tryffeln över hasselnötsmarängen och ställ i frysen minst en timme. När tryffeln stelnat, skär med en liten vass kniv runt kanten och lossa marängen från formen och papperet.
7. Förbered en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Fodra kanterna med overheadplast eller plastfickor klippta i breda remsor en bit högre än kanterna på formen. Lägg kokosbotten i formen.
8. Mousse med limoncello och vit choklad: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten ca 5 min. Vispa äggvitorna till fast skum. Vispa grädden mycket lätt. Blanda socker och vatten. Koka lagen ca 1 min. Dra av från plattan och låt stå ca 2 min.
9. Lägg äggulorna i en skål och vispa ner den varma sockerlagen med elvisp. Fortsätt vispa gulorna till ett vitt skum. Hacka och smält den vita chokladen försiktigt i mikrovågsugnen. Lyft upp gelatinet och smält det tillsammans med 1 msk limoncello i en kastrull.
10. Här gäller det att blanda ihop allt snabbt. Häll den vita chokladen i äggsmeten och vispa hastigt ihop den. Häll därefter snabbt ned gelatinet och limoncellon. Vänd i grädden och därefter äggvitan. Rör till en jämn mousse.
11. Montering: Fyll i hälften av moussen i formen ovanpå kokosbotten, lägg försiktigt i hasselnötsbotten med kaffetryffeln och fyll på med resten av moussen. Ställ minst 4 timmar i frysen.
12. Lemon curd: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten ca 5 min. Lägg citronsaft, skal, socker och smör i en rostfri kastrull. Smält på svag värme. Dra kastrullen från värmen.
13. Vispa ihop ägg och äggulor i en bunke. Häll ner äggsmeten i kastrullen och sjud försiktigt till 85° eller tills det börjar tjockna till en kräm. Lyft upp gelatinet och smält det i den varma lemon curden. Låt svalna något i rumstemperatur. Glasera tårtan med lemon curd. Hit kan tårtan förberedas och frysas.
14. Tina i kyl minst 3 timmar före servering. Garnera med påskkycklingar eller konfektägg. Den vita chokladdekoren är gjord av smält vit choklad som stryks ut på ett overheadark med lite riven kokos på. Ställ arket lite böjt i kylen. När chokladen har stelnat drar du försiktigt av arket.
2. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Bred ut smeten i botten av formen. Jämna till ytan så att botten blir alldeles platt. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
3. Hasselnötsmaräng: Sätt ugnen på 175°. Rosta hasselnötterna i stekpannan. Gnugga av skalet i en handduk. Finhacka eller mal nötterna. Vispa äggvitan och sockret till en styv maräng. Vänd i florsockret och hasselnötterna lite slarvigt.
4. Fäst ett smort och mjölat bakplåtspapper i botten av formen. Bred ut marängen och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt marängen svalna och vara kvar i formen.
5. Tryffel: Koka upp grädden och tillsätt kaffet. Hacka chokladen och lägg den i en liten skål. Häll på den varma grädden och rör tills all choklad smält. Låt tryffeln svalna till rumstemperatur.
6. Häll tryffeln över hasselnötsmarängen och ställ i frysen minst en timme. När tryffeln stelnat, skär med en liten vass kniv runt kanten och lossa marängen från formen och papperet.
7. Förbered en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Fodra kanterna med overheadplast eller plastfickor klippta i breda remsor en bit högre än kanterna på formen. Lägg kokosbotten i formen.
8. Mousse med limoncello och vit choklad: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten ca 5 min. Vispa äggvitorna till fast skum. Vispa grädden mycket lätt. Blanda socker och vatten. Koka lagen ca 1 min. Dra av från plattan och låt stå ca 2 min.
9. Lägg äggulorna i en skål och vispa ner den varma sockerlagen med elvisp. Fortsätt vispa gulorna till ett vitt skum. Hacka och smält den vita chokladen försiktigt i mikrovågsugnen. Lyft upp gelatinet och smält det tillsammans med 1 msk limoncello i en kastrull.
10. Här gäller det att blanda ihop allt snabbt. Häll den vita chokladen i äggsmeten och vispa hastigt ihop den. Häll därefter snabbt ned gelatinet och limoncellon. Vänd i grädden och därefter äggvitan. Rör till en jämn mousse.
11. Montering: Fyll i hälften av moussen i formen ovanpå kokosbotten, lägg försiktigt i hasselnötsbotten med kaffetryffeln och fyll på med resten av moussen. Ställ minst 4 timmar i frysen.
12. Lemon curd: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten ca 5 min. Lägg citronsaft, skal, socker och smör i en rostfri kastrull. Smält på svag värme. Dra kastrullen från värmen.
13. Vispa ihop ägg och äggulor i en bunke. Häll ner äggsmeten i kastrullen och sjud försiktigt till 85° eller tills det börjar tjockna till en kräm. Lyft upp gelatinet och smält det i den varma lemon curden. Låt svalna något i rumstemperatur. Glasera tårtan med lemon curd. Hit kan tårtan förberedas och frysas.
14. Tina i kyl minst 3 timmar före servering. Garnera med påskkycklingar eller konfektägg. Den vita chokladdekoren är gjord av smält vit choklad som stryks ut på ett overheadark med lite riven kokos på. Ställ arket lite böjt i kylen. När chokladen har stelnat drar du försiktigt av arket.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar